Geert Theunissen - Keramist / Pottenbakker

Geert Theunissen is telg uit een Milsbeekse pottenbakkersfamilie. Toch zag het er aanvankelijk niet naar uit dat hij keramist zou worden.Cruystalline glaze - detail of vase Hij studeerde elektronica, en ging vervolgens in de automatisering werken. Pas rond zijn veertigste ging hij zich actief met keramiek bezighouden. Hij kocht een draaischijf en een oven, en nam twee jaar draailes bij Mirjam Jansen. Verder verdiepte hij zich in de techniek van het glazuren door het volgen van een introductiecursus en vervolgens zelfstudie en experimenten.

Wanneer we het huidige werk van Theunissen in één woord moeten karakteriseren dan is dat: contrast.
Zijn modellen zijn duidelijk geïnspireerd door de ‘oosterse’ stijl zoals we kennen van mensen als Leach en Hamada. Deze sobere klassieke vormen staan in schril contrast tot de kristalglazuren welke hij op een bijna wetenschappelijke manier ontwikkelt. De glazuren worden berekend met behulp van zelf

His father firing a wood kiln
Zijn vader tijdens het stoken van een houtoven in Milsbeek
ontwikkelde computerprogrammatuur, en in een computergestuurde oven volgens een nauwkeurig bepaald stookschema gebakken. De combinatie van deze glazuren met klassieke vormen heeft hij bewust zo gekozen. Naar zijn opvatting worden kristalglazuren in combinatie met complexe opvallende vormen al snel ‘te veel’ van het goede. 

Weinig keramisten wagen zich aan de toepassing van kristalglazuren. De techniek is weerbarstig en de uitvalpercentages zijn hoog. Omdat Theunissen voor zijn levensonderhoud niet afhankelijk is van zijn keramiekproductie kan hij het zich veroorloven om zich niet door commercieel-zakelijke aspecten te laten beïnvloeden, en als keramist datgene maken wat hij mooi en interessant vindt. 

Naast het zelf maken van keramiek, is Geert Theunissen ook op Internet actief met het verstrekken van allerhande informatie over keramiek en pottenbakken. Zo zijn op zijn website ‘www.geerttheunissen.nl’ onder andere een glazuurcursus en een beschrijving van de geschiedenis van de noord Limburgse pottenbakkers te vinden. Ook het door hem ontwikkelde glazuurprogramma ‘GlazeManager’ kan via deze website gratis gedownload worden, en mag door een ieder vrij worden gebruikt.